روابط سیاسی و اقتصادی ایران و ونزوئلا در دو دهه گذشته رشد کرده و به نظر میرسد تهران و کاراکاس به سیاست های خارجی خود ادامه دهند در حالی که مغایر با منافع واشنگتن است.
درحالی که برخی منتقدان دولت سیزدهم به دنبال زیرسوال بردن دستاوردهای این دولت در افزایش صادرات نفت با تکیه بر جنگ رسانهای جایگزینی نفت ایران توسط جنگ روسیه هستند، آمار موسسات بینالمللی نشان میدهد که نفت روسیه در هیچ بازاری جای نفت ایران را نگرفته است.
سه کشور ایران، روسیه و ونزوئلا با توجه به تفاوت نوع و میزان محدودیتهای تحریمی، در کنار رقابت، همکاریهای استراتژیکی را برای حفظ سهم خود از بازار نفت تعریف کردهاند.
درحالی اوجی به عنوان والاترین مقام نفتی کشور در جشن روز ملی روسیه حاضر شده که مسکو این روزها بیشتر از هر زمانی به رقیب تهران در بازارهای جهانی نفت تبدیل شده و در حال تصاحب بازارهایی همچون پکن است.
مشاور اقتصادی در اتحادیه اروپا گفت: اگر ایران به منافع خودش نگاه درازمدت داشت، میتوانست بزرگترین شاهراه صدور گاز به اروپا شود و همزمان صادرات گاز به شرق آسیا را تا 5 برابر افزایش دهد.
روزنامه فرانسوی «لو فیگارو» نوشت: بعید نیست که «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا برای کاهش بهای نفت و کمک به تامین انرژی مورد نیاز اروپا که بدنبال تحریم نفت روسیه با بحران مواجه شده است، تحریمهای بلند مدت علیه دو کشور تولیدکننده نفت یعنی ایران و ونزوئلا را کاهش دهد.
افزایش 100 درصدی قیمت بنزین از زمان روی کارآمدن بایدن و نارضایتی مردم آمریکا از عملکرد وی، دولت بایدن را در انتخابات میاندورهای نوامبر با چالش جدی مواجه کرده است.
وزیر نفت با تاکید بر گسترش روابط با کشور آذربایجان، گفت: با امضای قرارداد سوآپ گاز، مسیر برای دیگر حوزههای همکاری در بخشهای مختلف از جمله حمل ونقل، برق و تجارت و امثال آنها باز و هموار شده است.
وزیر نفت سیاست دولت را توسعه روابط با همسایگان بیان کرد و گفت: مشارکت ایران و آذربایجان در میدان شاهدنیز تجربه خوبی است که میتواند زمینهساز تعریف کار مشترک در میدانهای نفت و گاز خزر باشد.
یک کارشناس حوزه بینالملل انرژی گفت: اکنون بین دو قدرت بزرگ نفت و گاز در بازار رقابت درگرفته است، روسها از این امکان استفاده میکنند تا به نوعی تحریمها تداوم داشته باشد تا بتوانند نفت بازارهایی مثل چین و جنوب شرق آسیا را تامین کنند. به همین جهت روسیه در شرایط فعلی علاقهای برای به سرانجام رسیدن برجام ندارد.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی با اشاره به اینکه کشور صادرکننده محموله ۵۰۰ هزار لیتری بنزین به افغانستان مشخص نیست، گفت: تاکنون از ورود هیچ محموله بنزین ایران به افغانستان جلوگیری نشده و ممکن است این محموله برای کشور دیگری باشد که از مسیر ایران به افغانستان ترانزیت شده است.
وزارت امور خارجه فرانسه در بیانیهای توقیف دو نفتکش یونانی در خلیج فارس توسط ایران را مغایر با قوانین بینالمللی تلقی کرده و خواستار آزادسازی فوری آنها شد.
طبیعی است روسیه، تحریم شده و برای فروش محصولات خود با محدودیت روبهرو است، برای عبور از این چالشها، چارهای ندارد، جز اینکه تخفیفهای قابلتوجهی ارایه کند تا توجه متقاضیان بازار نفت (و سایر بازارها) را به خود جلب کند.